lördag 10 juli 2010

Experternas kamp

Littorins påstådda sexköp och efterföljande synbarliga uppslukande av jorden lockar fram "experter" i tidigare oemotsedd omfattning. Självklart har experterna ifråga helt olika analyser att framföra. Det är...intressant.

Statsvetarskrået lider som vi alla vet av att en ojämförligt stor andel av dem är folkpartister, liberaler eller rent allmänt höger. Karriärvägarna mellan Timbro och liknande och våra statsvetenskapliga institutioner på universiteten är så upptrampade att Kina skymtas i enstaka extra slitna passager på vägen. Moderaternas egen lille karriärprofessor Tommy Möller tjänar servilt sina ideologiska vänner så fort möjligheten ges, till exempel. Det finns undantag och ett av dem presenteras strax.

I dagens fall ställer vi i ena (blå) ringhörnan Göteborgsprofessorn i karriären Peter Esaiasson (tillika IFK Göteborgssupporter, vilket borde diskvalificera mannen från alla seriösa sammanhang) mot uppstickaren tillika professorn i statsvetenskap i Göteborg och (här kommer undantaget) tidigare medlemmen i vänsterpartiet, minsann, Marie Demker. (Demker är förövrigt gift med en annan göteborgsstatsvetarprofessor, den kristne socialdemokraten Ulf Bjereld.) Från Demkers röda hörna hävdas i SR att regeringen Reinfeldts agerande i Littorinaffären är värt att ifrågasätta och att de säger sig tro på Littorin "märkligt". Det kan enligt Demker skada regeringen.
Från blå experthörnan hävdas att "Littorins avhopp inte påverkar valet." i SvD. Statsvetarprofessor Esaiasson jämför arbetsmarknadsminister Littorins sorti på grund av sexköp med det avhopp som den rätt perifera centerriksdagskvinnan Solveig Ternström gjorde från centerpartiet. Märkligt, tycker jag. Men, vad fan, Esaiasson är ju "expert" så vem är jag att kritisera?

I en annan del av mediearenan fightas "PR-experter" så stickorna ryker. I den röda ringhörnan (nåja) hittar vi tungviktaren Paul Ronge som i Svenska Dagbladet totalsågar moderatledningens krishantering. "– Den har ställt till med mer problem än den kunnat lösa. De har hällt bensin på lågorna istället för vatten".
I den blå ringhörnan Expressen sluggar PR-experten Patrik Westander på genom att lyfta samma regerings krishantering till skyarna som "ett skolexempel på krishantering." Han skulle gett exakt samma råd om han hyrts in som konsult, säger han. Good luck, have fun, säger jag.

Det är kort sagt en skrattretande cirkus som experterna presterar. "Och nu...gör plats i manegen...vi äskar om största möjliga tysssstnad, för i nästa nummer framträder.......inrikespolitiska experterna!"

Se även: SVT, SVT, SVT, AB, DN, DN, SvD, SvD, GP, GP, Syds.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar