lördag 10 juli 2010

Littorin kontra Bildt - om små brott och stora.

Så har fågeln viskat i våra öron till slut. Det brottsliga som Aftonbladet ställde frågor om, och på så sätt också anklagade borgaralliansens arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin för, var sexköp från prostituerad vuxen kvinna. Snaskigt? Kanske. Grund att avgå? Jo, sannolikt. Hanterat väl av moderatledning och statsminister? Inte en chans.

Det finns inga giltiga försvar för att en hög politiker, moderaternas partisekreterare och sedermera arbetsmarknadsminister, begår brott. I det aktuella fallet var det en människa i en situation privat som var oerhört pressande och med ett arbete som var oerhört stressande. En människa i en livskris, kanske man till och med kan säga. Det finns, från Sederade dagsedlars sida, en förståelse för att människor inte alltid agerar rationellt, i sådana situationer. Man som kvinna. Hög som låg. Vi har många exempel genom historien och detta lär inte vara det sista. Vi har dessutom många exempel på solkigheter kopplade till sexualitet eller prostitution hos samhällets absoluta toppar - kungar, toppchefer och statsministrar inkluderade. Det här lär inte vara det sista.

Det som snarare stör, ja upprör, Sederade dagsedlar är snarare två förhållanden. De är båda uttryck för hyckleri. Det första är det uppenbara hycklerit som Sven Otto Littorin själv står för genom att försöka skapa en bild av att han varit utsatt för något speciellt "drev" som förpestat livet för hans barn genom att media förstorat upp hans segdragna skilsmässa och vårdnadstvist. Eller hans period på hjärtintensiven för ett halvår sen. Så har inte varit fallet, vilket t ex illustreras av SR's Medierna idag. Totalt tio artiklar har skrivits på dessa temata i tre tidningar (AB, Expressen och Metro) under åren. Littorins barns namn nämns ingen gång. Men att en vuxen man gömmer sitt solkiga sexköp genom att skyffla fram sina tre barn i skottlinjen på en gråtmild presskonferens, och sen gömmer sig för världen, det är hyckleri på hög nivå. Det är inte heller värdigt.

Sederade dagsedlar vill dock lyfta fram moderaternas partiledning och min gamle kompis Fredda Reinfeldt i ljuset som de främsta såväl hycklarna som fegisarna i hela soppan. Varför då, undrar du kanske? Två huvudsakliga skäl finns. Det första är att Fredda, och Schlingman på ett närmast stalinistiskt vis, tagit sin hand från den gamle kamraten Littorin innan han är vare sig dömd i media eller i domstol. De moderata politrukerna raderade sin arbetsmarknadsminister, som ju varit en del i de moderata avantgardet, i revolutionen av den svenska arbetsmarknadspolitiken syftande till hårdare tag mot sjuk och svag, från bland annat regeringens hemsida typ två sekunder efter hans avgång. Han "finns" inte. Har han "funnits" över huvud taget? Partisekreterar-Schlingman vet inte var han finns och är sen "på semester med familjen". Alla vänder Littorin ryggen. Man "vet inte ens om han är medlem i partiet". I alla fall tills idag, då Fredda Reinfeldt håller presskonferens där han enligt SR's luncheko "dementerar" uppgifterna och "tror att man talar sanning till sin statsminister". (Jo, jo, det har vi ju sett exempel på tidigare...) Om det nu är så, varför inte ge sin arbetsmarknadsminister och nära vän Littorin stöd, att fortsätta som minister de sista månaderna av mandatperioden? Avlasta sin minister, om det nu är så att det bara är problem i privatlivet som spökar?

Men alla som såg Sven Otto Littorin under Almedalsveckans första dagar, t ex i Expressens Web-tv, såg en glad, avspänd och skämtande minister. Han sågs på kvällen hinka bira i glatt samspråk med socialdemokraternas gamle partisekreterare Lars Stjernkvist. När han konfronterades av Aftonbladets reporter på Visby flygplats, var han inledningsvis också på glatt humör och var på kvällen på väg att vara gäst-dj på en Visbykrog på kvällen. Om detta var en minister i kris, ja då lurade uppträdandet i alla fall mig. Att krisen drabbade Littorin efter Aftonbladets frågor, det framstår som obestridligt.

Sederade dagsedlar tycker för det andra, att statsminister Reinfeldt och moderatledningen i sitt handlande hycklar. Hyckleriet blir desto större, då utrikesminister Carl Bildts agerande i styrelsen för Lundin Oil, utreds av internationella åklagarkammaren för folkrättsbrott! Där talar vi sannerligen om brott med fängelse i straffskalan! Och enbart på grund av snöd ekonomisk vinnings skull. Handlingar, som i sina konsekvenser lett till död och att människor fått fly sina hem! Men Carl Bildt hålls om ryggen av moderatledningen. Carl Bildt tvingas inte ta en time out. Carl Bildt raderas inte från regeringshemsidor. Det vågar inte fegisarna i moderatledningen. Det, mina damer och herrar är hyckleri i sin prydno och det stinker.

Läs i AB, AB, AB, AB, SvD, SvD, SvD, SVT, SVT, SVT, DN, DN, GP, GP, Syds, Syds.

4 kommentarer:

  1. Lite sanning:
    Du skriver "Carl Bildts agerande i styrelsen för Lundin Oil, utreds av internationella åklagarkammaren för folkrättsbrott!"
    Det är inte sant. Svensk åklagare utreder om det funnits någon svensk koppling till folkrättsbrott i Sudan. Än så länge nämner ingen utredning ens med ett ord Carl Bildt eller Lundin Oil.
    Gäller oskylldig tills motsatsen bevisats inte längre?
    Ska en demokratisk regering tvinga en minister att ta time out innan denne fällts för (eller ens utretts för) några oegentligheter?
    Mer sanning:
    Littorin har inte påstått att hans barn hängs ut i media eller att det skrivs om dem på ett sätt som drabbar dem. Händelsen han referar till är det faktum att hans barn fick reda på att han låg på hjärtintensiven genom att en journalist(!) ringde direkt till dem och berättade det för dem.
    Om hans barn fick reda på att deras far låg på sjukhus genom att en journalist berättade det för dem innan någon i familjen hann att berätta det på ett skonsammare sätt, så kan man förstå om han är orolig för vad som kommer att hända dem om det blir ett mediadrev kring deras misstänkta sexköpande minister till far.
    När det gäller regeringens hanterande av detta så har de respekterat Littorins önskemål om att själv hantera detta på sitt sätt och hans vilja har gått först.
    Fram till det att det påvisas att han faktiskt har begått något brott så är det helt rätt av regeringen att sätta hans behov och hans vilja först.

    SvaraRadera
  2. Hej Anonym! Det är ju lite av min poäng, att moderatledningen agerar olika i två fall, där ingen minister är dömd för något brott, men anklagelser florerar.
    Jag, som du är beroende av medierapportering för att veta vad som utreds eller inte. Sett till medierapporteringen i fallet Bildt och folkrättsbrott i Sudan skriver t ex Ekot: "Lundin Oil utreds för folkrättsbrott" (se http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3798223), DN: "Åklagare tar upp fallet Lundin Oil" (se http://www.dn.se/nyheter/sverige/aklagare-tar-upp-fallet-lundin-oil-1.1119786) Till och med husorganet (inte mitt :-)) Polistidningen skriver: "Bildt anklagas för krigsbrott

    Svensk polis och åklagare utreder nu anklagelserna mot Lundin Oils agerande i Sudan. Det finns uppgifter som tyder på att brott mot folkrätten kan ha blivit begångna under den tid som Carl Bildt satt i bolagets styrelse." (se http://www.polistidningen.se/document/viewdocument.aspx?redir=1&redir=1&redir=1&portalareaid=31&documentid=772).

    Och det var ett litet axplock... Ingen av ovanstående källor kan rimligen anklagas för att vara några vänsterbastioner av rang som vill Bildt eller borgaralliansen illa. Eller, vad tror du om just Polistidningen, denna kommunistrevolutionära svulst på samhällskroppen...?

    SvaraRadera
  3. Hej och Tack för ett bra inlägg!
    Begriper inte hur Carl Bildt kan sitta kvar utan att tvingas ta time out under tiden som utredningen pågår. Bara misstanken borde räcka eftersom hans arbete är ett förtroendeuppdrag!

    När det gäller Littorin, vad säger man?
    Hittar inte orden.

    SvaraRadera
  4. Om ni är mot sexköp, varför tar ni emot pengar från era män? Sexkjøp är sexköp också i äktenskap. Ni vet det innerst inne.
    (naturligtvis betalar din man sin del av barnens kostnader)

    Du måste inte betala tillbacka det ekonomiska stödet, du har fått från din man. Det räcker att i framtiden du tar inte mera ekonomiskt stöd från din man.

    SvaraRadera