lördag 22 maj 2010

Skorrande Afghanistanhjälp

Skorrande adelsman
vill sola sig i reflexen
från automatkarbiners pipor
och ljudet av soldaters parad
i ökenlandskapets
torra tystnad.

Skorrande statsman
räcker stålskodd hjälpande hand
till fårade män
fångade i glappets sus
mellan medeltid
och västligt vallmorus.

Skorrande handelsman
reseförsäljare, en krämare
med trunken fylld
av vapenfett, stål och död
en kapitalistisk ideologi och
en liemans solkiga levebröd.

Med anledning av utrikesminister Carl Bildts senaste världsturné, där några dagar också förärades Afghanistan. Bildt säger sig enligt SvD blivit "stärkt i sin uppfattning" om att Sverige bör ha åtministone 500 soldater i det härjade landet och att det är "viktigt att vi ser detta som ett mycket långsiktigt engagemang". Ett är säkert, och det är att många civila likväl som beväpnade afghaner får sätta livet till i det USA-ledda kriget, som de svenska soldaterna understödjer och till del också deltar i.

Lika säkert är det att de biståndspengar som flödar in i landet i alldeles för hög grad hamnar i en liten elits välfyllda fickor. Se t ex docent Rodney Åsbergs artikel på Newsmill. Rapport tog upp detta 100511. Paul Moreiras dokumentärfilm Afghanistan: on the Dollar Trail som nyligen visades i svensk TV belyser problematiken. De pengarna är dock småsummor jämfört med kostnaderna för krigföringen och de enorma summor som hamnar i privata västföretags s k "contractors", företrädesvis amerikanska, redan sedan Iraks välfyllda kassakistor, som t ex denna Washington Postartikel visar.

Här hemma får svårt sårade soldater fruktlöst kämpa mot Försäkringskassan. Ersättning betalas inte ut, eftersom de inte genast vid hemkomsten anmälde sig till arbetsförmedlingen och ställde sina brutna ben i givakt vid svenska arbetsmarknadsministerns arbetslinjemönstring. Jag är verkligen ingen vän av USAs krigföring i Afghanistan, eller den svenska hjälptruppens närvaro. Men behandlingen av de svenskar som trots allt tjänstgjort där, och skadats, är ju rent ut sagt skamlig. Moderaten Husmark-Persson utlovar utredning klar 2013. Se Expressen, Expressen, Aftonbladet, DN.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar