tisdag 11 maj 2010

Strage ut ur startelvan!

Något som förvånar mig gång efter annan är det koketterande med sin okunnighet inom vissa kulturella fält som en del skribenter desperat visar upp. Ett räddhågset sökande efter renlärig ”coolhet”. Ett pissnödigt trampande i redan slitna trappor. På jakt uppåt, efter den högsta kulturprofetstolen, som hägrar. Och märkligt nog, tycks denna position enklast jagas genom att visa upp en stolt ignorans. En paradox, tycker man. Men, så reell, som t ex hos DN PåStans Fredrik Strage.

Det som tydligen ger poäng i kulturtrappan, är att visa upp en okunnighet om och distansering till sport. Idrott. Fotboll. Ishockey. Tydligen ”ocoola” företeelser, som inte ska fläcka bilden i egospegeln. Fredrik Strage är förvisso inte ensam om att använda denna teknik, men jag håller mig till att beröra just det senaste exemplet – hans krönika i DN PåStan 100507: ”Sport handlar inte om coolhet”.

Där får vi veta att idrottande och det han kallar ”fans” (”fotbollfans”, ”sportfans”) är ”idioter” och ”svennebanan”. Vi får veta att Strage, och hans vänkrets, inte har nån sportkulturell kunskap över huvud taget. Och så mals det på, invektiv staplas, kulturkarriärtrappan byggs.

Tänk dig motsatsen. Tänk dig sportkrönikörer som Aftonbladets Bank eller Niva, Expressens Mats Olsson, eller till och med DN’s egen Johan Esk. Tänk dig att de upprepat konstaterar att kulturkoftor är idioter och att musik är något för svennebanan. Tänk dig att de skriver att de minsann inte har en aaaning om skillnaden mellan Bach och Glasvegas. Tänk dig att de inte känner till Fredrik Strage.

Tänk istället att man kan hysa intresse för både och. Upplös dikotomierna och tvångsmässigt återskapande av annanskap.

För att vara en kultur- och nöjesskribent som gör anspråk på att ha en massa credpoäng, så är Strages text bara ett tragiskt exempel på att den käckt uppvisade ignoransen på det sportkulturella fältet och den i många fall ganska täta koppling mellan supporterskap, mode, musik och litteratur som faktiskt existerar, inte bara är käck. Den är reell. Det är skrämmande. Jag föreslår att Strage får ta plats på bänken i nästa nummer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar