måndag 14 juni 2010

Afghanistan blir amerikansk gruva

Nyheten om att ett amerikanskt team av geologer och Pentagon-tjänstemän "upptäckt" stora mineralfyndigheter i Afghanistan presenteras i NY Times och svenska medier. Ska vi gissa att ett av de verkliga skälen till USA's krigföring i Afghanistan nu också "upptäckts"?

Amerikanska regeringar, deras spioneriorganisationer som CIA, och amerikanska storföretag har en lång, brutal och smutsig historia i många avseenden. När det gäller att säkra naturtillgångar i andra länder, utplundring av dessa och berikande av sig själva tillsammans med en liten grupp medlöpare i aktuell bananrepublik, så är USA världsklass. Ohotat.

Det finns alltså all anledning att ta uppgifterna på stort allvar, om att de amerikanska Pentagonmännen och geologerna hittat "järn, koppar, kobolt, guld och viktiga industrimetaller som litium. Antalet metaller i fyndigheten som är viktiga för den moderna industrin är så många och mängderna så stora att Afghanistan skulle kunna utvecklas till ett av världens viktigaste mineralutvinningsområden." (SVT.se) med stor oro för det afghanska folket. Det riskerar att permanenta amerikansk ockupation (under en mer tilltalande term, förstås) och utsugning av dessa tillgångar (under annan trevlig terminologi, givetvis) till redan amerikanska "intressen" (under termen "Free Trade", sannolikt). "An internal Pentagon memo, for example, states that Afghanistan could become the “Saudi Arabia of lithium,” a key raw material in the manufacture of batteries for laptops and BlackBerrys." konstateras i NY Times.

Uppgiften att: "Den afghanska regeringen och president Hamid Karzai har helt nyligen blivit informerade, enligt amerikanska statstjänstemän." är talande. Den afghanistanska regeringen borde enligt alla anständighetsnormer varit den som drev eventuell kartläggning av mineraltillgångarna i landet. Inte amerikanska militärhögkvarteret Pentagon! Det hela formligen skriker kolonialism och amerikansk intressepolitik enligt gammal vidrig tradition.

Den amerikanska marionetten Karzais korrumperade styre är knappast en garant för att naturtillgångarna kommer invånarna till del. Snarare tvärtom. Att NT Times konstaterar att det finns en "national mining law, written with the help of advisers from the World Bank", är sannerligen inte heller ett positivt tecken. Världbanken karakteriseras av utvecklingsforskaren Kenneth HermeleForum Syds hemsida som "en hävstång för USA:s politik". Dessutom en lönsam sådan, så avkastningen på satsad dollar genom Världsbanken leder till så mycket som 26 dollar i inflytande. Vi kan nog vara säkra att det inflytandet också genererar en strid ström av dollar som "kommer tillbaka till" amerikanska fickor.

Att amerikanarna agerar nu, är ingen slump. Dels har krigföringen gått i stå, så några positiva nyheter från Afghanistan är nödvändiga för att hålla hemmaopinionen på gott humör. (Och vad kan göra en amerikansk väljare gladare än utsikten om säkrad framtida konsumtion?) Dels är man inte ensamma. Kina har riktat in sin blick på Afghanistan som gruvområde och vann nyligen en auktion om att få öppna koppargruva. Auktionen omges av rykten om korruption, förstås. Speciellt så, då kontraktet inte gavs till USA... Ministern som var ansvarig har sedermera fått sparken.

I NY Times konstateras att: "At the same time, American officials fear resource-hungry China will try to dominate the development of Afghanistan’s mineral wealth, which could upset the United States, given its heavy investment in the region. After winning the bid for its Aynak copper mine in Logar Province, China clearly wants more, American officials said."

Smaka på orden: "could upset the United States, given its heavy investment in the region."

Där har vi det, krigföringen - som är den stora delen av investeringen i regionen - syftar till att lägga beslag på landets naturtillgångar. Nu hotas det av "resurs-hungriga Kina". Det var ju inte schysst av de kinesiska kapitalistkommunisterna...sno kakan sådär från Onkel Sam.

Tyvärr dras vi med en utrikesminister som inte kan agera med någon trovärdighet, givet sin egen inblandning i utsugning av fattiga i Sudan och de mord och deportationer som genomfördes på Lundin Oils vägnar av en korrupt krigsmakt. Inte heller har borgerlighetens gudfader Bildt trovärdighet i Afghanistanfrågan eller Irakfrågan, givet sin lobbyverksamhet för krig på sina vänner de konservativa hökarna i USA's vägnar. Det är bedrövligt. Rösta bort borgaralliansen i valet!

Se också AB, AB, AB, Exp, Exp, SvD, GP, GP, Syds, Syds, Syds, DN.

2 kommentarer:

  1. Precis som du skriver har nog USA:s okupation nog mycket att göra med att Afghanistan rä så rikt på naturresurser och det kan väl knappast ses som något nytt. Trots allt var de ju intresserade av Afghanistan på 90-talet då ett amerikansk företag ville skapa en stor gasledning i norra Afghanistan. Förhandlingarna tog slut så sent som månader innan invasionen.

    SvaraRadera
  2. Hej lilithsvalin! Nej, du har nog rätt i att intresset funnits under många år. Det där med gasledningen hade jag glömt!

    SvaraRadera