onsdag 16 juni 2010

Nya murar spärrar in största hotet!

Kraven reses på ännu fler staket och murar,
och soldater som i busken lurar.
För att spärra in radioaktiva isotoper,

strålningshotet i landets kärnreaktorer.


Nu reses höga staket i Hagaparken,

tusentals poliser patrullerar på marken.

Betongbarrikader på Stockholms gator,

i luften helikoptrar med Säposkator.

Det finns ju ett större hot,
som måste spärras inne utan knot.
Och se där bakom staket, militär och snut,

tittar en kungafamilj ängsligt ut.

Med anledning av att avspärrningar också är inspärrningar. Om ett staket eller en mur håller något inne, eller ute, är en fråga om perspektiv. Fråga gärna palestinierna på Västbanken om den israeliska "skyddsbarriären" stänger ute eller spärrar in.

I detta fall aktualiserat av politikerkörens samstämmiga krav på ökade
insatser för att skydda landets kärnkraftsverk från påhälsning från obehöriga. I det senaste fallet 59 Greenpeaceaktivister utklädda till sol, vind och vatten, varav några utan större besvär tog sig upp på kärnreaktorns tak i Forsmark. Man kallar det att öka säkerheten. Det vill säga minska kärnkraftsosäkerheten. Men osäkerheten i kärnkraften kan aldrig byggas bort med staket eller insatsstyrkor. Osäkerheten ligger i själva tekniken. Den är därför orimlig.

Dagsedeln aktualiseras också av det pågående tokprojektet som kallas prinsessbröllop. I samband med detta spärras stora delar av centrala Stockholm av med staket och betonghinder. Nya staket och murar uppförs i Hagaparken, kring Haga slott där ockelboraggarn och prinsessan ska bo på vår, höga, bekostnad. Men hur är det? Är vi utestängda? Eller - tänk om det är så att det är monarkin som är dödlig och smittsam och måste skyddas från att slippa ut, mer än i små doser? För tillfället är det klart överdoserat. Vad är värst egentligen - atomavfall eller kungafamilj?

Om arbetet med att spärra in det farliga berättas här: SVT, SVT, SVT, AB, AB, AB, AB, AB, AB DN, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar