tisdag 22 juni 2010

Gripande om arbetarkamp med nutida relevans

Håller på att läsa en fantastisk bok. Det är den engelske författaren David Peace bok GB84. GB syftar på Storbritannien och 84 på 1984. I fokus är den långa hårda kampen som det brittiska gruvarbetarförbundet förde, och i slutänden förlorade, mot Thatcher och hennes medlöpares mord på gruvindustrin i landet. Men den är också aktuell i nuet, till exempel rörande Carl Bildts inblandning i folkrättsbrott i Sudan som nu utreds. Mer om det i slutet av inlägget.

I boken får vi följa den hårda kampen vid "the picket lines", slagsmålen med svartfötter, polis och militärs närmast diktatoriska bevakning och övervåld. Vi får också möta ledarna för olika fraktioner inom gruvarbetarförbundet "back stage".

Det är inte en lätt bok att komma in i. Men efter 30-40 sidor lossnar det. En viss kunskap om konflikten sen tidigare är kanske att rekommendera dock.

Det är en suggestiv, gripande skildring av arbetarklassens livsbetingelser och vardagsliv samtidigt som författaren inte backar för att visa avigsidan i arbetarklasskulturen också.

David Peace är också författaren till de fyra böcker, som blev till de tre Red Riding-filmerna, som kom förra året. De är en fantastisk skildring av miljö, kultur och svindleri i norra England från mitten av 70-talet och något decennium framåt, kopplat till mordutredningen av seriemördaren kallad The Yorkshire Ripper. Mumma för anglofilen! Han är också författaren bakom The Damned United.

Ett par låtar får ackompanjera tipset! The Men They Couldn't Hang - Shirt of Blue först:



Och sen vår gamle arbetarpoet Billy Bragg - Which Side Are You On?



Båda fångar emotioner från en tid där arbetares organisering faktiskt var på liv och död och repressionen från stat och kapital brutal. Svårt att se framför sig i dagens samförståndsanda och på-ryggen-platt-liggande fackliga toppledare i Sverige. Men historien har en förmåga att upprepa sig. Glöm inte Ådalen -31 då svensk militär på kapitalisternas vägnar dödade fredligt demonstrerande arbetare. Och det var inte första gången det hänt i Sverige. Tories regerar nu i Storbritannien igen och startar med ett gigantiskt nedskärningsprojekt på närmare 600 miljarder. Undrar vilka som drabbas?

Kanske inte heller sista gången? Vi lever i en tid av närmast total dominans för kapitalismen som idé och genomförd politik. Vi lever i en tid där storbolagen ljuger och trixar, medan miljön och "de små människorna" får ta smällen. Vi lever i en tid där statligt ägda bolag har ledningar som tydligen gör precis vad de vill, och investerar 13 miljarder i den ekologiska katastrof som brunkolskraftverk i Tyskland är. Vi lever i en tid när svenska utrikesministrar utreds av åklagare för folkrättsbrott i Sudan. Där militären gått svenska oljekapitalisters ärenden och begått ofantliga övergrepp mot befolkningen. Det är samtidigt pinsamt och skamligt.

Se SVT, SVT, SVT, SVT, SVT, AB, AB, AB, AB, Exp, Exp, Exp, Exp, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar