tisdag 15 juni 2010

Obamas retorik, oljespill och kärnkraftsosäkerhet

USA's president Barack Obama tar till storsläggan i retoriken inför uppläxningen av BP's ordförande Carl-Henric "Chairman Pimpernel" Svanberg i morgon. Vi får väl hoppas att Svanberg tittar fram och sen hittar fram till Vita huset. Det känns som en 50/50 situation - kanske dyker han upp på Mauritius med flickvännen istället? Världen håller andan! Svanberg är dessutom inbokad på ett litet prinsessbröllop, istället för att möta katastrofens offer i USA, enligt Aftonbladet. Kommer "Chairman Pimpernel" titta fram där, eller i oljesörjan i Louisiana, måntro? 60/40 chans att han slickar monarkin i röven hellre än fiskarstövlar i Louisianas träskmarker...

Obamas retoriska jämförelse av oljekatastrofen i Mexikanska golfen med elfte septemberhändelserna visar förvisso på att Obamaadministrationen tar händelsen på allvar - och konstigt vore det väl annars. Men jämförelsen haltar också betänkligt, om man tar hänsyn till det förhållande att den amerikanska oljeindustrin i synnerhet och oljeindustrin i allmänhet, behandlats med silkesvantar och tillåtits krypa upp i knät på tidigare presidenter. Herrar Bush, och då framför allt den äldre kanske, var i mångt och mycket oljebaronernas redskap i politiken. Såväl The Guardian som NY Times har avslöjat detta. Kort sammanfattning finns i denna SvD-artikel från 2005.

Det är i inte så liten utsträckning också delstatsregeringar, som Californien, som drivit fram miljöförbättrande lagstiftning. Inte den federala regeringen, även om man ibland tvingats acceptera och implementera liknande regler nationellt, i efterhand. Trots allt satte miljörörelsen i USA och internationellt stora förhoppningar till Obamaadministrationen vid tillträdet, då en tidig åtgärd var att rekrytera en mängd välkända miljövetare till Vita huset. NY Times rapporterade om detta. Vi hoppas förhoppningarna infrias - det är hög tid att världens jämförelsevis största energikonsument och slösare USA - tar ansvar för sin egen skit, så att säga. Den amerikanska opinionen är milt sagt anti-BP just nu, enligt SVT.

Det finns väl anledning att tro, att Obama tar chansen att trycka till BP rätt ordentligt. Det är inte ett amerikanskt bolag. Det finns uppgifter om att BP's ledning inte reagerat på interna signaler om att den aktuella katastrofkällan var på väg att bli just en katastrof. BP har dessutom tidigare bagage i form av dåligt skötta anläggningar som lett till miljökatastrofer om än av mindre omfattning. BP's exekutiva ledning (VD) är inte amerikan och som vi alla vet är styrelseordföranden en obetydlig figur i sammanhanget. Och dessutom från Schweiz. Inte? "Ah, Sweden...isn't that where polar bears walk the streets of the capital Oslo?". Ja, ni vet hur amerikansk kunskap om omvärlden ser ut i gemen. Kolla in skurkgalleriet på BP's hemsida här. Klonade, tomma blickar, rymliga samveten, ekonomer och tekniker, män.

Trots detta, är det skönt att se att Obamaregeringen tar allvarligt på händelserna och planerar omfattande regelreformer för att hindra liknande händelser. Hoppas att grundproblemet - dvs att konsumtionen av fossila bränslen och därmed förknippade utsläpp i ett i hållbarhetsperspektiv - kommer i fokus i högre grad.

Det finns också all anledning för kärnkraftskramare i Sverige och internationellt, att ta sig en funderare på det här med kärnkraftsosäkerheten. Kom ihåg Tage Danielssons monolog i frågan! Teknik fallerar alltid, förr eller senare. Det "otänkbara" inträffar ofta. I oljeindustrin, i flygtrafik, i tågsystem, fartyg går på grund, jordbävningar sker oväntat, "den mänskliga faktorn", och så vidare. Kärnkraftsindustrin inklusive deras framgångsrika lobbyister, är inget undantag. Det kommer aldrig att skapas fullständigt säkra tekniksystem. Kärnkraftsosäkerheten är för omfattande och långsiktig, för att det ska vara ett alternativ.

Kom ihåg att folkomröstningsresultatet från 1980 gav en klar majoritet för att kärnkraften skulle vara avvecklad senast 2010. Det börjar brinna i knutarna, va? Eller vad säger du, Mats Odell? Besök gärna hemsidan för Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen, som fyller 30 år i år.



Samtidigt fortsätter oljan strömma ut...och svenska fondsparare förlorar pengar. Och sveriges räknenissemegafon nummer ett, Svenskt Näringslivs Stefan Fölster går i spinn och trumpetar ut att miljöpartiet ska fördöma "gröna terrorister" som de aktivister som klättrade över staket vid Forsmarks kärnkraftsverk häromdagen. Stefan - de gröna terroristerna är väl ändå det gröna varumärket BP's ledning? Det vore väl klädsamt om du riktade samma uppmaning till de partier som står "näringslivet" nära, när detta "näringsliv" gång efter gång gör sig skyldigt till miljöbrott, dödsfall och lidande. Eller hur Fölster?

Se SVT, SVT, SVT, SVT, AB, AB, AB, AB, DN, DN, DN, DN, DN, Exp, Exp, Exp, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar