torsdag 17 juni 2010

Centerns förlorade heder

Knappt trettio år efter att folkviljan mycket tydligt uttryckte att kärnkraften i Sverige skulle vara avvecklad senast 2010, säljer centerpartiets ledning ut sig som slaktfår och röstar för en utbyggnad av kanske 1o nya kärnkraftverk. Ja, mina vänner istället för avvecklad - utbyggd. Det är mer än sorgligt. Det är ett gigantiskt svek mot folkviljan.

Två centerpartister kommer ur detta med hedern i behåll: Solveig Ternström och Eva Selin Lindgren, som röstade i enlighet med folkviljan och de besked som partiet gav innan föregående val.

Ni andra kan skämmas, med Maud "Ettriga opålitliga bävern" Olofsson och Andreas "Jamen vi har ju avvecklat Barsebäck i alla fall" Carlgren i spetsen. Andreas: en fågel i handen är fanimig inte alltid bättre än tio i skogen. Att avveckla vad som i praktiken var en fungerade reaktor, och ge kärnkraftslobbyn och kraftkapitalisterna fritt blås att bygga tio istället, det är en märklig politik minsann. Nej, det är inte politik, det är krälande i stoftet inför kapitalets blankpolerade bonusinköpta lågskor. Skäms.

Så här säger en av de två med hedern i behåll, Eva Selin Lindgren, i ETC idag:

"Hallå där… Eva Selin Lindgren, riksdagsledamot (C) och kärnkraftsmotståndare.

Hur ser du på att regeringen nu öppnar för en utbyggnad av kärnkraft i Sverige?
– Förutom att man river upp ett folkomröstat beslut innebär det att regeringen har svikit det vallöfte som gavs inför den här mandatperioden, när man lovade att inte ta i denna fråga. Båda sakerna är allvarliga.

Hur tycker du att ditt eget parti har hanterat kärnkraftsfrågan? – Det talas hela tiden med kluven tunga. Dels säger man att man inte tycker om en utbyggnad och att det kommer att bli för dyrt, dels ställer man sig bakom det här förslaget under trycket av allianspartierna. – Centerpartiet har blivit överkört. Det är en centralstyrning som är väldigt olycklig och egendomlig tycker jag. Särskilt eftersom man vill vara ett decentraliserat parti"

Den rödgröna oppositionen lovar riva upp beslutet vid valseger. Det hoppas vi verkligen. Rösta bort borgaralliansen!

Kampen går vidare!

Se: SVT, SVT, AB, Exp, DN, SvD, GP, Syds.

4 kommentarer:

  1. "Det är ett gigantiskt svek mot folkviljan"

    Jaja, what ever! Vi kan inte leva utan kärnkraft så som det ser ut nu ändå.

    SvaraRadera
  2. Hoppas på rödgrönas seger i höst!

    SvaraRadera
  3. Så bra då, du kan ju skruva ner häcklandet när du hittat en annan energikälla som på några få år kan skruvas upp för att ersätta kärnkraften.

    Och kom inte och prata om trams som vind, sol och vågor. Det är bra men ger bara marginellt mer el.

    Eller din lösning kanske var att stänga ner vår elintensiva industri. Hoppas du i så fall är lika redo att spara i välfärden när skattintäkterna minskar.

    SvaraRadera
  4. "Jaja, what ever! Vi kan inte leva utan kärnkraft så som det ser ut nu ändå."

    Vem kan leva med den då?

    Efter över 30 år är inte avfallsfrågan löst. Dyrt är det att framställa el och vem får betala? Säkerheten, varken den rörande driften eller det yttre skyddet behöver nämnas, åren har visat hur lite resurser man lägger på det. Girighet och prestige i kombination med ren dumhet har sänkt många projekt runt vår jord och har hela tiden kostat oskyldiga liv. Kärnkraftens konsekvenser är oöverskådliga det enda som har fått intressena att blunda för dessa fakta är som alltid kortsiktig vinst och inte så lite idioti. Vi har snart ingen resurskrävande industri och byggandet av kkv är inget annat än lika korkad spekulation. Om fler byggs, vilket fler europeiska länder håller på med, skulle ge lägre elpriser så är omvägen ofantlig och lika onödig. Varför konsumenterna ska behöva böja sig för vinstintressenas dumdristiga beslut är en gåta....
    Dessa intressen har tom hämmat och krossat andra grenar inom det sk näringslivet, snacka om hänsynslöshet!

    Alla andra lösningar blir billigare och kräver i det närmaste obefintlig säkerhetskultur jämfört med en tickande bomb som kk är. Det är bara en fråga om vem som lyckas tända på och det har vi sett i dagarna att det kan amatörer komma i närheten av. Vad illvilliga kunde lyckats med ska vi kanske grunna på en längre tid.

    Riskerna med kk har iaf kapitalet inte insett riskerna med, det gör de så sällan ändå eller rättare sagt sgs aldrig.

    SvaraRadera