lördag 26 juni 2010

Tveksam larmrapport i GP!

Med anledning av uppgifterna i GP om att folkpartister är gravt överrepresenterade bland "samhällsforskare". I liberala GP's rubriksättning blev det till och med "Forskare gillar FP"... så chict. Riktigt så illa är det inte i verkligheten, som tur är!

"Samhällsforskare" var i undersökningen likvärdigt med: "forskare i företagsekonomi, nationalekonomi, juridik, ekonomisk historia, statsvetenskap, genusvetenskap och sociologi".

För det första, är beteckningen samhällsforskare dels inte ett speciellt bra samlingsnamn för den ovannämnda skaran delvis ganska disparata forskningsdiscipliner. För det andra, har en mängd minst lika, och i vissa fall mycket mer relevanta forskningsämnen som socialpsykologi, socialt arbete, socialantropologi, cultural studies, medie- och kommunikationsvetenskap, arbetsvetenskap, med flera, uppenbarligen definierats bort från att tillhöra "samhällsforskningen". Det är märkligt. Det påverkar, vill jag utan tvekan påstå, resultaten i just en folkpartivänlig riktning. Detta då det är allmänt känt att framför allt statsvetare, men också just jurister, företagsekonomer samt delvis nationalekonomer är pålitliga "folkpartibastioner", fyllda av karriärister som vill göra karriär i EU eller statsförvaltningen. Eller för den skull i en kamratlig miljö på vissa universitetsinstitutioner som är högliberala. Och jag vill poängtera, att det finns, om än i minskande grad, precis lika "röda" institutioner och, i viss mån ämnen.

Men, som en kategorisering av läget inom "samhällsforskningen", känns undersökningen som ligger till grund för artikeln sammantaget något märklig. Och missvisande. Vi återställer ordningen genom att ge oss själva en klapp på axeln med följande forskarcitat:

In general it is always empirical businessmen we are talking about when we refer to political economists, (who represent) their scientific creed and form of existence.


Svd hade "nyheten" för fyra månader sen. Mer eller mindre relaterade nyheter även hos Exp, DN, AB, SVT, SvD, SvD.

2 kommentarer:

  1. Pisslugnt! Forskare gillar amöbor, råttor, bakterier och frenologi också! No danger on the roof mao!

    SvaraRadera
  2. Hej Warthog! Ha, ha! Jo att se folkpartister som en speciell form av bakteriekultur som odlas i en petriskål, ger ju ett nytt perspektiv på saken! Fast jag undrar om den inte är såpass skadlig, att den bara får odlas i säkerhetslabbet på Smittskyddsinstitutet i Solna...?

    SvaraRadera