måndag 28 juni 2010

Gapflabbets olyckliga konsekvenser

TT hävdar i en artikel som bl a publiceras i Expressen, att antalet impotenta män ökat under borgaralliansstyret. "Drygt 12 000 fler män har fått medicin mot erektil dysfunktion sedan Fredrik Reinfeldt blev statsminister.", sägs det. Implikationen är tydlig:  borgaralliansregering leder till ökade impotens bland svenska män.

Även om det är lite "kul" att så skulle vara fallet, om man inte tillhör de drabbade eller heter Fredrik Reinfeldt, förstås, är det givetvis inte schysst att förska implicera något liknande. Det är helt enkelt bara dålig journalistik. Denna gång med udden riktad mot Reinfeldts borgarstyre. Men nästa gång med nån annan i skottlinjen. 

Mina tankar går osökt till den undersökning som Sveriges Radios Ekoredaktion presenterade i vintras, som skulle visa att var tredje kvinnlig skådespelare sextrakasserats på arbetet. Undersökningen höll låg kvalitet och några sådana slutsatser borde inte ha presenterats, det höll den inte för rent metodologiskt. Sveriges Radio har dock dragit vissa slutsatser av detta och hyr nu in metodhjälp från SCB, för att inte hamna i samma fälla en gång till. Det är mycket bra!

Men SVT publicerar "nyheten" på sin hemsida. Likaså Aftonbladet. DN förefaller ha publicerat men sen dragit in artikeln. Det hade varit klokt om alla avstått redan från början. Uppgifterna i TT-artikeln skulle kunna ligga till grund för att genomföra ett antal reportage på temat, men med djup och kvalitet.

Som nu är, bidrar de enkla poängerna snarare till att fördunkla vad som egentligen är stora problem med borgaralliansens politik, och konsekvenskerna av en politik som syftar till större klyftor i det svenska samhället. Den snabba gapflabbet, ersätter en djupare ilska. Det är tråkigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar