söndag 27 juni 2010

Spion Kop all over again.

Wow, den där historien...den där jävla historien! Den där jävla historien och dess underbara hemskhet i form av upprepningen. 

Fyrtiofyra år sen. England vinner VM på hemmaplan. England. Vinner. Bara en sån sak. Historiens makt är stor i fotboll. Till exempel har väl inte England vunnit mot Sverige sedan dess. Bara en sån sak! 

Men i eftermiddags var det historiens lågfrekventa kondorvingslag vi bevittnade. Det var pay back time för såväl ett tveksamt mål tilldömt England mot just Västtyskland 1966. Men det kändes som att det var pay back time även för en nations, nej ett imperiums stormaktsdrömmar och rule britannia på gammal kolonialmark. Det var som en repris på the charge of the light brigade all over again. Det var Spion Kop all over again, med bristande kommunikation, bristande kompetens och tidvis övermod när man såg de fruktlösa attackerna från de engelska rödrockarna på gamla zulumarker. Lika hårt som detta straffades under Krimkriget och i "Boerkriget" för länge, länge sedan, lika hårt straffade urtyskarna Podolski, Klose, Khedira och Özil ett under långa stunder blekt England och deras drömmar om ett återskapat imperium. 

Ja, det var tveklöst så, att Lampards skott var närmast metern inne i mål. Ja, två två där så skulle det kunnat bli en helt annan story. Ja visst. Säkert. Men jag tror det inte. Långt ifrån. Det kändes snarare som att det tyska manskapet kunde trycka lite lätt på gasen när de så önskade, så skulle Audin nästan på autopilot trycka in ett par bollar bakom en tunn röd engelsk backlinje som samtidigt var upptagna med att knuffa igång sin Morris Minor. "Wish I had a Grey Cortina", som Tom Robinson en gång sjöng. Ja, det gjorde nog John Terry också idag. Eller "Wish I had a Messerschmitt" i alla fall.

Kvällens begivenheter står ju Mexiko för, som om mina tips håller, kommer straffa ett kreativt och närmast artistiskt Argentina ikväll. För vad händer när Maradonas pojkar ställs inför pressen att prestera på riktigt? Jag tror det kan bli platt fall. Men med Maradona vet man ju aldrig. Mannen har ju fler liv än kvarterets katter ihop och en och annan kanin kan mannen nog dra fram ur sin kostym. Men torsk är mitt, något vågade (?) tips för kvällen.

Och pajas-Lasse Anrell ståtar även i dagens Aftonblad över ett mittuppslag iklädd t-shirt med namnet på en hammarby-blogg med solklar koppling till Bajens firma KGB. Med en klockren drogreferens dessutom. Innehållet i bloggen är sådär härligt kvinnoförnedrande som bara en tvättäkta "feminist" som du Lasse Anrell och en välkänd polischef från Uppsala kan uppskatta och sitta och runka bulle åt tillsammans, bakom skål och vägg. Eller, hur ser du på din position, "Firma-Lasse"? 

Läs mer i: SVT, AB, AB, AB, AB, Exp, Exp, Exp, Exp, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, GP, GP, GP, Syds, Syds, Syds.

2 kommentarer:

  1. Karnevalisk topofili, heterotop analogi.27 juni 2010 kl. 21:24

    Nu straffas det knäsvaga Argentina, 2-0 i halvtid. Vän av Ordning undrar var denna svaghet för Mexiko kommer ifrån; inte första gången, eh? ;-)

    SvaraRadera
  2. Hej, analogi! Okej, okej, jag erkänner. Jag tippar ALLTID Mexico. Jag vinner ALDRIG. Vackert så. Till skillnad från England-Tyskland, tror jag dock att domarmisstaget att tillåta Tevez första mål blev matchavgörande. Men, det är ju bara spekulationer förstås...

    SvaraRadera