tisdag 1 juni 2010

Bojkotta - ta hem U21-landslaget!

Det duktiga och spännande svenska U21-landslaget i fotboll ska spela EM-kval mot Israel i Tel Aviv på fredag, enligt planerna. Det är dock dags att ändra på de planerna. Ta hem truppen och lämna w.o. Även om det skulle innebära uteslutning från kvalet och nästkommande turnering.

Det har alltid känts märkligt att Israel t ex i fotbollssammanhang inbegrips i Europa. Men, det är något som jag tror att de flesta ändå haft förståelse för, med tanke på de terroristangrepp på israeliska idrottare som skett. Jag tänker i första hand på den palestinska terrorgruppen Svarta Septembers mordräd mot israeliska olympier under München-OS 1972. Det finns ett sådant hot ständigt vilande, vilket gör det begripligt att israeliska lag så att säga "europeiseras".

Men, det finns samtidigt inget som helst försvar för israeliska statens militärmakts agerande mot Ship to Gaza under gårdagen. Inget som helst. Den orättfärdiga maktpolitik från Israels (och blockadmässigt även Egyptens) sida som ligger till grund för att hjälpsändningen över huvud taget var befogad, finns inte heller försvar för. Detta måste upphöra och den israeliska statens övergrepp mot det palestinska folket upphöra. Därför förespråkas här att Svenska Fotbollförbundet tar hem U21-landslaget och vägrar spela matchen i Tel Aviv inklusive retur på hemmaplan. Bättre tillfälle att markera mot de övergrepp som diskuterats ovan kommer inte.

I Ship to Gaza-konvojen (som israelernas vice utrikesminister kallar "Hatets armada") fanns åtminstone elva svenska medborgare. Två av dessa saknas ännu när detta skrivs. Ett antal svenska medborgare sitter fängslade tillsammans med 470 andra - enligt uppgift för att ha "olagligen tagit sig in i Israel". Märkligt - då det var israeliska kommandosoldater som bordade fartygen på internationellt vatten, fängslade passagerarna och själva förde dem till Israel och inte till Gaza dit de var på väg.

Att svenska medborgare hanterats på detta sätt av israeliska staten, borde bara det få Svenska Fotbollförbundet att fundera över att bojkotta mötena med Israel.

Men skälen är mycket vidare och viktigare än så - vilket delvis diskuterats ovan. Lars-Åke Lagrell och Svenska Fotbollförbundets ledning: Ta hem U21-landslaget omgående. Visa moralisk resning. Bojkotta Israel.

Det är bra att Lagrell och SvFF lyft frågan till UEFA. Det är bra att Lagrell konstaterar att "övervåld skett". Men det är otillräckligt. Att svensk fotboll kan bestraffas av FIFA om man bojkottar matcherna mot Israel är givetvis möjligt "då vi ingår i dess regelverk". Det är säkert till och med troligt att så blir fallet. Det är det värt.

FN's säkerhetsråd har fördömt Israels agerande. Svensk Fotboll bör göra detsamma genom handling. Att skjuta upp matchen, som man föreslår är inte tillräckligt. Bojkott är nödvändig.

Alldeles nu kom uppgiften om att samtliga elva svenskar är vid livet, se SvD, SVT. Det var ju skönt. Men det förändrar inte inställningen till bojkotten! Ship to Gaza avser skicka nytt skepp inom kort, enligt SVT. Det förtjänar vår starkaste respekt.

Se även AB, SvD, DN, DN, Exp (intressant artikel av israeliske författaren David Grossman).

5 kommentarer:

  1. Får judarna bete sig hur som hellst utan represalier.Är inte internationellt vatten fredat?Ädet inte dags att sätta dessa människor på svarta listan ang.handel? Är USA så beroende av dett folk som saknar all slags solidaritet med andra Att utrota araberna tycks vara legalt enligt EU.Det mumlas bara ikulisserna.

    SvaraRadera
  2. Hej Anonym! Jag vill poängtera att det inte är "judarna" som du skriver som är klandervärda. Det är staten Israels LEDNING som är skurkarna och i fokus för min kritik. Du är snett ute om du gör detta till en fråga om judar som religion eller "folk", tycker jag. Du är också snett ute om du tror att "dett folk", dvs judar i allmänhet, skulle sakna solidaritet med andra. Den inställningen köper jag verkligen inte. Den luktar unken antisemitism och rasism.
    Att staten Israels lednings övergrepp under många år inte fått den kritik den förtjänar, det håller jag med om.

    SvaraRadera
  3. Att trappa upp den infekterade situationen med aktiviteer som att dra hem U21-laget fördjupar ju bara situationen.

    För att vi skall få fred i området behövs dialog och fredsförhandling. För detta skall ske behövs det två parter. Så första steget är att se till att Hamas erkänner staten Israel

    SvaraRadera
  4. Hej Janne! Jag har mycket svårt att se att det palestinska folket skulle se den politiska handlingen att protestera mot övergreppet i går genom att vägra spela mot Israel som "fördjupning av situationen". Det är ju ett sätt att sätta press på en ockupationsmakt.
    Jag håller med om att Hamas borde göra en helomvändning och erkänna Israels stats existensrätt inom 1967-års gränser. Viljan att förhandla har ju dessvärre brustit hos bägge parter sista åren. Men det förändrar inte det förhållande att en stark makt ockuperar eller orättmätigt blockerar en svag, palestinierna.

    SvaraRadera
  5. Varje gång någon vill att Israel ska få svara för sina handlingar heter det att man saboterar fredsprocessen. Vilken fredsprocess menar man? Det pågår ingen fredsprocess idag. Begreppet har blivit ett gömställe för Israels regering.

    SvaraRadera