tisdag 15 juni 2010

Sunday Bloody Expensive Sunday

38 år efter brittiska arméns våldsamma övergrepp mot fredliga, sjungande och obeväpnade demonstranter i Derry som slutade i 14 dödade irländare, kommer den sedan länge emotsedda utredningen om arméns skändliga handlande.

Och det är, förefaller enligt medierapporteringen, just det som Lord Savilles utredning kommer fram till. Armén handlade fullständigt felaktigt och bär skulden inte bara för de 14 döda och många skadade. De mer långsiktiga konsekvenserna av morden på obeväpnade katoliker, gav utan tvekan en grund till en radikalisering hos katolska nationalister och protestantiska unionister. Antalet dödade i det lågfrekventa kriget som följde skördade många tusen offer och lidande för många fler.

Det är trots allt fantastiskt att se hur gamla ledare för Sinn Fein (IRA's politiska gren) numer samverkar med sina (forna) fiender i det nordirländska parlamentet. Det ger faktiskt hopp om mänskligheten!

Den utredning som nu presenterar sina resultat - och som fått nuvarande premiärminister Cameron att säga "Jag är djupt ledsen" - tillsattes av Tony Blair. Noggrannheten och petigheten hos Lord Saville och hans utredningsmedarbetare har gjort att åren gått. Dessutom har notan rakat i höjden och nått den smått fantastiska siffran av 2,2 miljarder kronor. Ja, miljarder. Vi kan väl konstatera att om järnladyn Maragaret Thatcher förstått något av detta i sitt nuvarande dementa tillstånd, hade hon milt sagt gått i taket!

Det finns vissa lärdomar att dra av detta. Utredningar som görs av ockuperande makters marionetter om egna snaskigheter leder sällan till några verkliga resultat. Så var fallet med den "utredning" som Lord Widgery presenterade senare under det svarta året 1972. Den "utredningen" var utan tvekan att betrakta som översminkning och lögn. Det finns således starka skäl att misstänka att samma sak kommer gälla den "utredning" som den israeliska ockupationsmakten genomför av sina egna skändligheter mot fredsaktivisterna på Ship to Gazaflottiljen.

En annan lärdom är den, att de som betraktas som, målas ut som och benämns som "terrorister" i en tid, och av makter med egna intressen, senare kan vara fullt legitima parlamentsledamöter eller till och med respekterade presidenter med viss hjältestatus. Jag tänker på toppmedlemmarna i Sinn Fein, Martin McGuinness och Gerry Adams i fallet med Nordirland. Men jag tänker också på Nelson Mandela och hans ANC, som utmålades som "terrorister" på 1980-talet.

Vi firar den senkomna upprättelsen för de som i onödan dog för brittiska kulor med Shebeens Back Home in Derry.



Läs mer hos SVT, SVT, AB, SvD, SvD, SvD, SvD, DN, DN.

1 kommentar:

  1. Bra inlägg. De två miljarderna (egentligen rätt konstigt att en utredning kan ens komma upp i de siffrorna) går dock inte att jämföra med summorna britterna har spenderat på sin ockupation av Nordirland.

    SvaraRadera