Artikeln ifråga är mer än lovligt banal och saknade användbara poänger, tvingas man säga. Om artikeln ifråga är en rimlig temperaturmätare på Handelshögskolan i Göteborgs kompetens i varumärkes-/branding-frågor, så kan alla konkurrenter dra på smilbanden och casha in vad gäller marknadsandelar. Artikeln andas nämligen sjuttiotal, vad gäller insikt i fråga om varumärkning. Det kan väl ändå inte ha varit meningen, eller?
Förutom att Ossiansson tror att varumärkning handlar om att "ett starkt varumärke skapar känslor och engagemang", vilket är en förenkling, så anför hon efter en mer än lovligt fördomsfull sågning av svenskars politiska engagemang i allmänhet, närmast löjeväckande exempel på lyckade politiska varumärken. Ossiansson menar, tydligen på fullaste allvar, att "Valrörelsen verkar gå samma öde till mötes som veckohandlingen av mat.
Debatterna är få och saknar sting. Om alternativen inte skiljer sig nämnvärt från varandra ser väljarna heller ingen anledning till att engagera sig eller ens gå att rösta, mat måste man ju ha men att gå och rösta…?
Det är därför inte så konstigt att nya politiska partier såsom Piratpartiet, Pensionärspartiet eller Feministiskt initiativ kan få ett genomslag. De för fram en fråga, vilken de sticker ut från mängden med. Något som känns tydligt och aktuellt. De blir som ett alternativt varumärke som engagerar och sticker ut."Hallå, varumärkesforskare Ossiansson på Handelshögskolan i Göteborg! Är du vaken? Menar du på fullaste allvar att Pensionärspartiet och Feministiskt initiativ samt Piratpartiet är bra exempel på din tes? Låt mig sia om de tre partiernas sammanlagda andel av rösterna i årets riksdagsval: tre procent, baby! Skulle något av dessa tre partier komma in i riksdagen (dvs 4 procent i riket eller minst 12 procent i en valkrets) då ska jag skriva in mig på nån av dina kurser och öka på CSN-skulden. Jag är dock lugn på den fronten.
Varumärkesforskare Ossiansson tror, att partier som "undviker mittenröran" och "vågar sticka ut, tro på sin sak" och "vara olydiga" kommer vara framgångsrika. Ja, du Ossiansson, det du beskriver är sannerligen en korrekt beskrivning på såväl Socialistiska Partiet som Nordiska Rikspartiet. (Är i skrivande stund osäker på om bägge existerar fortfarande, se dem som exempel, och fundera på varför jag och kanske du över huvud taget är osäkra på om de existerar nu...). Partierna i fråga lyckades utan tvekan knyta ett antal människor till respektive "varumärke" som "sticker ut", flera stycken på livstid. Några av dem på livstid på Kumla. Identifikationen med dessa varumärken var stark och blev en del i vad man kan kalla en stil eller livsstil. Samtidigt ryms samtliga deras väljare på valfri Ålandsfärja. Varumärke - yeah right.
Läs den röriga artikeln här, om ni orkar. Inget jag rekommenderar, dock. Det hade varit oerhört mer intressant med en insiktsfull artikel om hur multisen British Petroleum hanterar det förhållande att människor nu associerar varumärket med klibbiga utsläpp som dödar havsliv och fåglar. Eller vad säger du Carl-Henric Svanberg: är inte BP: Brown - it's the new green en skön ny del av British Petroleums varumärke. Det engagerar ju folk... Video:
Det hade ju varit kul höra vad "varumärkesforskaren" Ossiansson gett för tips till katolska kyrkan: "Vafan, lite pedofili, hörni, det sticker ju ut! Kör på det!". Eller hur resonerar människan?
Andra som har problem med det här med varumärket är t ex Israels regering. Vi håller tummarna för att Rachel Corrie-skeppet kommer fram. Och att den israeliska regimen inser orimligheten i den nuvarande politiken. Det sista gäller Hamas också.
Bojkotta Israel. Nu.
Se AB, AB, AB, AB, SvD, DN, DN, DN, SVT, SVT, SVT, Exp, Exp.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar