torsdag 3 juni 2010

Svenska Fotbollförbundet - Bojkotta Israel!

Det svenska U21-landslaget ska enligt planerna spela EM-kvalmatch borta mot Israel i morgon, fredag. Det bör de inte göra! En bojkott av matcherna mot Israel är en viktig politisk markering. Svenska Fotbollförbundet kan fatta ett sådant beslut självständigt. Gör det! Ta hem U21-landslaget!

Sederade dagsedlar har tidigare redogjort för skälen till detta ställningstagande i artikeln Bojkotta - ta hem U21-landslaget. En fördjupning om relationen mellan fotboll/idrott och politik finns i artikeln "Bojkott? Nämen idrott och politik hör väl inte ihop".

Turkiet skulle tidigare i veckan mött Israel med sitt U19-landslag. Så blev inte fallet, utan Turkiet kallade hem sitt landslag i protest mot den israeliska statens våldsdåd. Sveriges Fotbollförbund bör göra likadant!

Svenska Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell menar enligt Aftonbladet att Sverige är "skyldiga att genomföra matchen i enlighet med Uefas regelverk." Den skyldigheten är en chimär. Det finns ingen skyldighet att stödja en regim som mördar andra länders medborgare på internationellt vatten. Att spela matchen blir givetvis ett stöd för Israel - att "allt är normalt" och ingenting hänt. Det är fegt!

Bojkotta Israel nu.

Sederade dagsedlar har också skrivit dessa inlägg om överfallet på Ship to Gaza-flottiljen: 1, 2, 3, 4.

Läs gärna denna artikel av Naomi Klein och denna av Åsa Linderborg.

Se även dessa bloggar: Stoppa matchen, V, Palestinagrupperna, Apokryfisk,

Läs också här: SVT, SVT, SVT, AB, AB, AB, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, DN, DN, GP, GP, GP, GP, SydS, SydS, SydS.

8 kommentarer:

  1. Men inget om att A-landslaget spelade mot Vitryssland? Känns inte det som... hyckleri? Du kanske inte vet om det, men Vitryssland räknas som en av de sista diktaturerna i Europa.

    Läs lite historia, väx upp, mogna och sluta för guds skull slentrianheila. Fast nu när jag såg dina länkar så är väl det knappast troligt...

    SvaraRadera
  2. Hej Anonym! Nej, något heilande lär du inte se mig ägna mig åt. Jag är inte heller något stort fan av Lukasjenkos regim. Man kan säkert ha en massa synpunkter på hur valet gick till, pressens ofrihet med mera. Men jag har ju ganska svårt att se att att man spelar i samma division som Israel när det gäller att förtrycka ett annat folk. Handen på hjärtat - visst var det väl också ett tag sen du hörde talas om vitryska trupper som skjuter ner grannländernas befolkning eller obeväpnade aktivister på Östersjön?

    SvaraRadera
  3. VItryssland är som soviet var, samma förtryck av befolkningen med stora svårheter att lämna landet... Känns som dubbelmoral av SVFF....

    SvaraRadera
  4. Ja låt u21 laget lida för det israel gjorde. De behöver inte alls matchträningen. Idioti att föreslå att fotbollen ska ta politisk ställning! Ren och skär idioti!

    SvaraRadera
  5. Hej Lasse! Det lilla lidandet som U21-landslaget och vi som fotbollssupportrar eventuellt drabbas av genom att bojkotta matcherna mot Israel, är obetydligt i jämförelse med lidandet som orsakas av den israeliska regimen. Då vår vi ta det. Att spela matcherna är också att ta politisk ställning, för övrigt. Tänk vad skönt för grabbarna att kunna säga till sina barnbarn en gång: Vi tog ställning!

    SvaraRadera
  6. Fan, kommentaren slank iväg innan sista meningen kom med. Tanken var givetvis att det i slutet skulle stå: Vi tog ställning för en god sak!
    I andra meningen ska det givetvis vara Får vi ta det, inte vår...

    SvaraRadera
  7. Vilket sport inställning! Varför ska man bojkotta Israel när det handlar om politik och landssäkerhet, varför man har inte bojkotar Syrien när de dödar dagligen tiotal människor eller Sudan som utrötta en hel nation.. Det minsta som man kan säga om sådana bojkott är att det är orättvis dubbelmoral hycklari.

    SvaraRadera
  8. Lösningen är inte att sluta begära bojkott av Israel utan att ta ställning överallt där det sker övergrepp eller hur.
    Christer

    SvaraRadera